Rondleiding Dagbouwgroeve


Bij deze rondleiding lopen we dwars door de ENCI-groeve richting de locatie waar in 2014 en 2015 gewerkt werd aan de bouw van een trap en uniek uitzichtplatform.

Via deze trap kunnen bezoekers straks via de voormalige Luikerweg bovenop de St.-Pietersberg, langs de mergelwand, afdalen naar de ENCI-groeve.

Onderweg komen we langs de vindplaats van de Mosasaurussen ‘ Bèr’ en ‘Carlo’. Deze grote paleontologische ontdekkingen hebben hier in het krijttijdperk, tientallen miljoenen jaren geleden, geleefd. Het ontstaan van deze krijtlaag wordt besproken en toegelicht. Het gebied waar we doorlopen, noemen we de ‘overgangszone’.

Deze zone, die ligt in een spectaculair deel van de groeve en straks één van de parels van het ENCI-gebied zal zijn, vormt de schakel tussen industrie en natuur.

De overgangszone zal zich in de toekomst richten op recreatie/wellness, horeca en creatieve bedrijvigheid. Ook kunt u uitleg krijgen over het bereidingsproces van cement.

Onderweg krijgt u tekst en uitleg over bijvoorbeeld de groeve van cementfabriek ENCI, waarom de mergelgangen gegraven zijn, het ontstaan van D’n Observant en de transformatie die ENCI momenteel doormaakt.

Deze rondleiding vindt voor een groot gedeelte plaats in de groeve. Omdat het hier bij regenweer modderig is, zijn stevige (rubberen) laarzen of wandelschoenen een must
 
 

Praktische informatie:
Tijdsduur 1,5 uur Minimaal 10 personen, bij minder deelnemers prijs op aanvraag. Deelname op eigen risico.
Prijs: € 13,50 pp. Kinderen tot 12 jaar € 8,00.

Bij onze rondleidingen is koffie met vlaai inbegrepen die voor de rondleiding genuttigd wordt.
U vindt Châlet D’n Observant door op de Lage Kanaaldijk in Maastricht rechtsaf te slaan bij het bord ‘Châlet D’n Observant’.